MegközelítésJósvafő az ország északi határának közelében helyezkedik el. A közelében nincsenek jelentősebb városok, inkább kisebb régió központok, (Edelényi régió, Galyaság, Bódva-völgye, Sajó-völgy, Rakaca-völgy) melyek a közlekedés szempontjából nem játszanak jelentős szerepet.


Vasút


A Jósvafő és környéke vasúton a Miskolcról induló vonatokkal közelíthető meg. Miskolcnak az ország szinte minden jelentősebb városával közvetlen vasúti összeköttetése van. Budapesttel pedig szinte folyamatos a gyors vonatok és IC járatok segítségével. Vonattal Jósvafőre eljuthat a Bódva-völgyében a Miskolc-Tornanádaska útvonalon. A vonatok inkább nosztalgiázásra csábítanak, hiszen Tornanádaskáig a 60-km-es távot több mint másfél óra alatt teszik meg.

www.menetrend.hu, www.mav.hu, www.elvira.hu

FIGYELEM ! Felhívjuk Kedves Vendégeink figyelmét, hogy a Miskolc és Tornanádaka között közlekedő vasútról a Jósvafő-Aggtelek Vasútállomáson szükséges leszállni ahhoz, hogy településünket megtudják közelíteni. Településünk a Jósvafő-Aggtelek vasútállomástól kb. 20km-re található.  A vasútállomásról menetrendszerint közlekednek a  Borsod Volán autóbuszai.

Autóbusz


Jósvafő, Aggtelek, Kazincbarcika, Putnok közvetlen napi járatokkal tart összeköttetést így Budapesttel, Egerrel, Ózddal, valamint Putnok és Kazincbarcika Debrecennel, Nyíregyházával, Hajdúszoboszlóval. A főútvonalak mentén lévő települések közvetlenül elérhetők a Miskolcról induló Volán járatokkal, de a belső területek (ANP) kisközségei csak átszállással közelíthetők meg vagy csak Kazincbarcikáról, vagy a Bódva-völgyi vasúti megállóktól (Szendrő, Szalonna, Jósvafő-Aggtelek vá. Bódvaszilas, Perkupa, Tornanádaska) Ha kisebb belső település a túra célja, jó előre tájékozódjunk az utolsó busz indulásáról. Miskolcról a hét meghátározott napjain közvetlen nemzetközi autóbusz járatok is közlekednek Rozsnyóra (Szlovákia). Az egyik járat Bánrévén keresztül, a másik Kazincbarcikán keresztül, Aggtelek érintésével az aggteleki határátkelőn keresztül közlekedik keddenként.

www.menetrend.hu, www.volan.hu

 

Közút


Miskolcról a nagyforgalmú 26. sz főúton indulunk, ami Sajószentpéteren ketté ágazik. A 26. sz. út tovább halad a Sajó-völgyében és Kazincbarcika, Putnok érintésével a szlovák határnál ér véget. Ebből az irányból Aggtelek, Jósvafő, Rudabánya közelíthető meg viszonylag jó minőségű műúton.
Sajószentpétertől a 27. sz főközlekedési út a Bódva-völgyében halad. Igaz, hogy itt kisebb a forgalom - különösen Edelény után, de a haladás is lassúbb a sok kanyar miatt. A lassúbb haladásért viszont kárpótol a táj szépsége. E főútról közelíthető meg: a Galyaság, a Szalonnai-hegység, az Aggteleki-karszt keleti területei, települései. Téli, havas időben feltétlenül tájékozódjunk az Utinformtól az utak állapotáról, mivel gyakoriak a hóátfúvások, a lecsapódó pára miatt a jegesedés.

www.utvonalterv.hu

Jósvafőt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja